19 april is de stad van jou,
Angeliek
Jovi
Jeroen
Bart
Mark
Tom
Jouw 5 km
Ben jij ook zo benieuwd welke mooie plekjes in Roermond je tijdens je 5 kilometer run allemaal tegenkomt? Wij hebben enkele hoogtepunten voor je op een rijtje gezet.
Hoogtepunten van de 5 km run
Punt 1: Roerkade → Van oudsher is Roermond een Roerstad, dit spreekt uit de naam. Die focus op de Roer is vandaag nog te herkennen als men zich opstelt in de Voorstad St. Jacob en over de Stenen brug heen kijkt naar de huizenrij aan de Roerkade. Daar staan de oudste percelen, gescheiden door stegen, die allen naar het water toelopen.
Punt 2: Burgemeester Geujanslaan → In het gebied (en tevens aan de overzijde van de Burgemeester Geuljanslaan langs de Roer en de Hambeek) is een natuur- en waterleerpad uitgezet. Via een wandelroute van ± 3 km met in totaal 15 informatieborden krijgen wandelaars veel informatie over water en natuur in de Roerdelta en over de maatregelen die Waterschap Roer en Overmaas heeft genomen om inwoners tegen wateroverlast te beschermen. Langs het leerpad staan op diverse plaatsen houten beelden van dieren die in het gebied voorkomen. Een heerlijk stukje lopen en dan ook nog leren over natuur en water, dat is dubbel genieten!
Punt 3: Kraanpoort → Voorstad Sint Jacob → De Voorstad Sint Jacob begint bij de Steenen of Maria-Theresiabrug en loopt in zuidelijke richting tussen de Roer en de Maas. De weg eindigt 1,2 kilometer verder bij de houten Rode Brug in Herten, daar waar de Hambeek in de Maas stroomt. Al het verkeer van en naar het zuiden en westen ging al in de 14de eeuw via deze weg. De aanwezige herbergen boden onderdak aan vermoeide reizigers als de Roermondse stadspoorten al dicht waren. Het belang van de weg verdween toen rond 1854 een nieuwe weg – de Maastrichterweg – de doorgangsfunctie overnam. De weg werd ook gebruikt door pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Sinds 1994 loopt er de bewegwijzerde Jacobssroute.
Punt 4: Stadhuis op de Markt → Al in 1399 wordt er gesproken van een ‘raithuys’ aan de Markt in Roermond. Op 16 juli 1554 legde een stadsbrand de binnenstad in de as en verwoestte ook het Stadhuis. Het werd de jaren daarop herbouwd. Rond 1700 kreeg het Stadhuis een grote verbouwing met de huidige voorgevel. Het Carillon vormt de kroon op het Stadhuis. In het torentje van het stadhuis bevindt zich een beiaard waar bovenop draaiende beelden voorbijkomen. Deze groep bewegende beelden draait elke middag om 12.00 uur rond de toren. De 49 klokken tellende beiaard met het daarop ronddraaiende beeldenspel staan symbool voor het historische & stedelijk karakter van Roermond.